Hoe lang mag een werkgever je loon inhouden bij ziekte?

Hoe lang mag een werkgever je loon inhouden bij ziekte?

Wanneer je ziek wordt als werknemer, heb je in Nederland recht op doorbetaling van je loon. Toch ontstaan er vaak vragen over situaties waarin een werkgever het loon (gedeeltelijk) inhoudt of stopt met betalen. In dit artikel beantwoorden we de vraag: hoe lang mag een werkgever je loon inhouden bij ziekte?

De wettelijke regeling rond loondoorbetaling bij ziekte

In Nederland geldt de wettelijke verplichting voor werkgevers om bij ziekte van een werknemer het loon door te betalen gedurende maximaal twee jaar. In het eerste ziektejaar heeft de werknemer recht op minimaal 70% van het laatstverdiende loon. In de meeste cao’s is echter geregeld dat de werknemer gedurende een bepaald deel of gedurende de hele periode 100% van het loon krijgt. In het tweede ziektejaar wordt dit in veel gevallen teruggebracht naar 70%, tenzij de cao of arbeidsovereenkomst anders bepaalt.

Uitzonderingen op de loondoorbetalingsplicht

Een werkgever is niet verplicht om loon door te betalen als de werknemer zich niet houdt aan de zogenaamde 'meewerkklausule'. Dit betekent dat de werknemer moet meewerken aan zijn re-integratie, bijvoorbeeld door naar de bedrijfsarts te gaan of passende arbeid te verrichten als dat mogelijk is. Ook moet ziekte juist gemeld worden. Als een werknemer zich niet aan deze verplichtingen houdt, mag een werkgever de loondoorbetaling stopzetten.

Wanneer mag een werkgever loon inhouden?

Een looninhouding is niet hetzelfde als volledige stopzetting van het loon. Een werkgever mag in bepaalde gevallen een deel van het loon inhouden als sanctie, bijvoorbeeld als je je afspraken niet nakomt tijdens ziekteverzuim. Dit moet wel goed worden onderbouwd en mag slechts voor een beperkte tijd. Meestal gaat het hier om een tijdelijke inhouding totdat de werknemer zich weer aan de verplichtingen houdt.

Hoe lang mag die inhouding duren?

De inhouding mag in principe zolang duren als de werknemer zich niet aan zijn verplichtingen houdt. Dat betekent dat de duur van de inhouding afhankelijk is van het gedrag van de werknemer. De werkgever moet wel altijd kunnen aantonen dat de werknemer zich daadwerkelijk niet aan de regels houdt. Ook moet de werkgever de werknemer hierover schriftelijk informeren.

Wat kun je doen als je loon ten onrechte is ingehouden?

Als je vindt dat je loon onterecht is ingehouden tijdens ziekte, is het belangrijk om eerst het gesprek aan te gaan met je werkgever. Kom je er niet uit, dan kun je contact opnemen met de bedrijfsarts of een jurist inschakelen. Ook kun je een klacht indienen bij het UWV. In sommige gevallen is het mogelijk om via de kantonrechter het ingehouden loon alsnog op te eisen.

Conclusie

Een werkgever mag loon inhouden bij ziekte, maar alleen onder duidelijke voorwaarden en voor een beperkte periode. De inhouding mag zolang duren als de werknemer zich niet aan zijn verplichtingen houdt, maar moet altijd goed onderbouwd zijn. Wees als werknemer goed op de hoogte van je rechten en plichten bij ziekte om problemen te voorkomen.